Memurların sözleşmeli personel pozisyonlarına vekalet edemeyeceği

Memur kadrolarındaki personelin, kadro ile ilişkisi bulunmayan sözleşmeli personel pozisyonlarına vekalet etmesinin mümkün olmadığı hk.


Kanun / Madde(ler) 657 / 86 Tarih : 24/04/1995
Kaynak 11 sayılı bülten 42. sayfa

İlgide kayıtlı yazıda, 399 sayılı kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 3 üncü maddesi hükmü uyarınca kadroları iptal edilmemiş olan III sayılı cetvelde gösterilen memur statüsündeki personelin, II sayılı cetvele tabi sözleşmeli personel pozisyonlarına vekalet veya görevlendirildiğinden bahisle bu konumda olan personele vekalet edilen veya görevlendirilen pozisyonun zam ve tazminatlarının ödenip ödenemeyeceğine ilişkin görüş talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun vekalet görevi ve aylık verilmesinin şartlanın düzenleyen 86 ncı maddesinde, memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedeniyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabileceği ve belirtilen haller dışında, boş kadrolara ait görevlerin lüzum görüldüğü takdirde memurlara ücretsiz olarak vekaleten gördürüleceği hükme bağlanmıştır. Bu hükümden de anlaşılacağı üzere belirtilen sebeplerden dolayı geçici olarak hizmeti yürütülmeyen bir kadronun bulunması gerekmekte olup, 657 sayılı Kanunda ayrıca "görevlendirme" şeklinde bir düzenleme de bulunmamaktadır.

Bu itibarla, Genel Müdürlüğünüzde görev yapan memur kadrolarındaki personelin, kadro ile ilişkisi bulunmayan sözleşmeli personel pozisyonlarına vekalet etmesinin mümkün olmadığı mütalaa edilmektedir.