Kaymakamlık sınavını da kazanan aday memurun nakli

İçişleri Bakanlığı bünyesinde aday memur olarak görev yapmakta iken Kaymakam adaylığı sınavını kazanan ilgilinin atamasının yapılabileceği hk.


Kanun / Madde(ler) 657 / 54, 74 Tarih : 25/11/2000
Kaynak 19 sayılı bülten 41. sayfa

İzmir İli .....İlçesi Sivil Savunma Müdürlüğünde aday memur olarak görev yapmakta olan ............?ın Bakanlığınızın açmış olduğu Kaymakam adaylığı sınavını kazanması üzerine atamasının yapılıp yapılamayacağına ilişkin ilgide kayıtlı yazınız incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 54 üncü maddesinin ikinci fıkrasında ?Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz? hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, memurların bir kurumdan diğer bir kuruma naklinin düzenlendiği mezkur Kanunun 74 üncü maddesinin birinci fıkrasında da ?Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan bir kadroya nakilleri mümkündür.? denilmektedir.

Bu hükümlerin birlikte değerlendirilmesinden; mezkur 54 üncü maddede geçen ?nakil? ibaresinden memurun başka kurumlarda durumuna uygun bir kadroya sınava tabi tutulmaksızın naklen atanmasının anlaşılması gerektiği, aday memur iken özel yarışma sınavları ile girilmesi şart olan mesleklerde giriş sınavını kazananların söz konusu görevlere atanmalarının ise 657 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinde geçen ?nakil? anlamında değerlendirilmeyeceği, dolayısıyla ilgilinin mesleği ile ilgili sınavı kazanmış olması sebebiyle ?Kaymakam adaylığı? kadrosuna Bakanlığınızın muvafakatiyle atanabileceği mütalaa olunmaktadır.