Karumaya muhtaç özürlünün istihdamı
3413 sayılı Kanun uyarınca korunmaya muhtaç çocukları işe yerleştirmek amacıyla yapılan sınavı kazanan ancak %50 özürlü olduğu anlaşılan .......?nın atamasının yapılıp yapılamayacağına ilişkin
3413 sayılı Kanunla 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununa eklenen Ek-1 inci madde hükmüne göre; kamu kurum ve kuruluşları, reşit olana kadar Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından bakılan ve korunan çocuklar için, her yılbaşındaki, hangi statüde olursa olsun, serbest kadro mevcutlarının binde biri nispetindeki kısmını ayırarak bu çocuklar arasında yapılacak giriş sınavlarında başarılı olanlar arasından atama yaparlar.
Bilindiği üzere, 2.3.1995 tarih ve 22218 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanarak yürürlüğe giren ?Korunmaya Muhtaç Çocukların İşe Yerleştirilmesine İlişkin Tüzük? hükümlerine göre sosyal hizmet kuruluşları, kendi kuruluşunda bakılmış ve korunmuş, korunmaya muhtaç çocukların özgeçmişini, okul ve mesleki özelliklerini ve diğer bilgileri içeren bilgi formlarını, korunma kararının kalktığı tarihten itibaren bir ay içinde düzenleyerek kayıtlara uygunluğunu onaylar ve il sosyal hizmetler müdürlüğü aracılığıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna gönderir. Bu Tüzük hükümlerinden yararlanabilecek korunmaya muhtaç çocuklar, bilgi formlarının Kuruma geldiği tarih esas alınmak üzere tahsil grupları içerisinde meslekli ve mesleksiz ayrımıyla kaydolunur ve 18 yaşını tamamladıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarına adı geçen Kurum aracılığı ile başvururlar. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu söz konusu kişiler hakkında doldurulan formlardaki bilgileri esas almak suretiyle, kamu kurum ve kuruluşlarının istekleriyle bahse konu Tüzüğün 8 inci maddesinde öngörülen öncelikleri de gözönüne alarak, her boş kadro için en az üç korunmaya muhtaç çocuğun isim listesini, isteğinden itibaren bir ay içinde kamu kurum ve kuruluşlarına göndermekte, kamu kurum ve kuruluşları da ilgili yönetmeliklerindeki hükümlerine göre korunmaya muhtaç çocukların işe alınmalarına ilişkin sınavları yapmakta ve değerlendirmektedir.
Diğer taraftan, gerek 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununda gerekse mezkur Tüzük?te Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu aracılığıyla kamu kurum ve kuruluşlarına başvuran korunmaya muhtaç çocukların özürlülük durumları ile ilgili bir düzenleme yer almamaktadır. Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 53 üncü maddesinin ikinci fıkrasında kurum ve kuruluşların bu Kanuna göre çalıştırdıkları personele ait kadrolarda %3 oranında özürlü çalıştırmak zorunda oldukları, %3 ün hesaplanmasında ilgili kurum veya kuruluşun taşra teşkilatı dahil toplam dolu kadro sayısının dikkate alınacağı hükme bağlanmış bulunmaktadır.
Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Devlet memurluğuna atanacaklarda aranan genel ve özel şartlara ilişkin 48 inci maddesinin (A) bendinin yedinci alt bendinde ?53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak,? hükmüne yer verilmiştir. Sonuç olarak, söz konusu Tüzük hükümlerine göre Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından Bakanlığınıza gönderilen korunmaya muhtaç çocuklar için yapılan sınavı kazanan ............?nın Devlet memurluğuna atanabilmesi için atanacağı görevi devamlı olarak yapmasına engel olabilecek bir vücut sakatlığı veya akıl hastalığı ile özürlü olmaması gerekmektedir.