Özürlü memur alım ilanları

Sakat memur istihdamı için açıktan atama izni alınmasına gerek bulunmadığı hk


Kanun / Madde(ler) 657 / 46, 47, 53 Tarih : 03/08/1999
Kaynak 17 sayılı bülten 30. sayfa

Genel Müdürlüğünüzde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 53 üncü maddesi gereğince, sakatlara tahsis edilmesi gereken memur kadrolarının (92) adet olduğu, halen (65) adet sakat memur istihdam edildiği, ilave olarak (27) adet daha bu şekilde memur istihdam edilmesi gerektiğinden bahisle, söz konusu (27) adet kadroya sakat memur alınabilmesi için ilgi (a) Genelgeye göre açıktan atama izni verilmesine ilişkin ilgi (b) yazınız incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 53 üncü maddesine istinaden 12.5.1983 tarih ve 83/6526 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan ?Sakatların Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Hangi İşlerde Çalıştırılacakları Hakkında Yönetmelik? in 25.8.1998 tarih ve98/11735 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla değişik sekizinci maddesinde; ?Kurumlarca, sakatlara tahsis edilen boş kadrolara, ilk defa Devlet memuru olarak atanacaklar için açılan sınavla eş zamanlı veya özürlü açığı bulunduğu sürece her yılın Nisan-Mayıs, Temmuz-Ağustos, Ekim-Kasım dönemlerinden bir veya bir kaçında sınav yapılır. ... Sakatlar için dönemler itibariyle yapılacak sınavlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun değişik 46 ve 47 nci maddeleri gereğince Devlet Personel Başkanlığınca duyurulur. Kamu kurum ve kuruluşları, sınava girmek için belirlenen son başvuru tarihinden en az bir ay önce olmak kaydıyla, Nisan-Mayıs dönemi sınavları için en geç Mart ayı, Temmuz-Ağustos dönemi için en geç Haziran ayı, Ekim-Kasım dönemi için en geç Eylül ayı sonuna kadar Devlet Personel Başkanlığında olacak şekilde sakat memur alınacak kadroların sınıf, unvan ve derecelerini, sayısını, bu personelde aranacak genel ve özel şartları, en son başvurma tarihini, başvurulacak mercileri, sınav tarihleri ve başvuru için gerekli belgeler ile diğer bilgileri bildirir. Kurumlar tarafından sınav duyurusuna ilişkin talepte bulunulurken işin özelliği gerektirmediği sürece sakatlık grupları arasında bir ayırım yapılmayacağı gibi sakatlık oranına da bir üst sınır getirilmeyecektir.? hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, Başbakanlığın ilgi (a) Genelgesinde, kamu kurum ve kuruluşları sakat memur istihdamı amacıyla tahsis etmek zorunda oldukları boş memur kadrolarına yapacakları atamalar için, mevcut mevzuat çerçevesinde Maliye Bakanlığı veya Başkanlığımızın görüşü veya izni alınması gerekli ise, bu hususa uyulması kaydıyla Başbakanlıktan açıktan atama izni alınmayacağı ve ayrıca, Maliye Bakanlığının 2.4.1998 tarih ve 23305 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan 1998 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatında da, Devlet memurluğuna alınacak sakatların istihdamı için kullanılacak kadrolara yapılacak atamalar için genel izin verildiği belirtilmiştir.

Bu itibarla, sakat memur istihdamı için açıktan atama izni alınmasına gerek bulunmadığı mütalaa edilmekte olup, sakat memur istihdamı amacıyla Kurumunuzca yapılacak sınava ilişkin olarak bahsi geçen Yönetmelikte belirtilen bilgi ve belgelerin Başkanlığımıza intikal ettirilmesi halinde, söz konusu sınav duyurunuzun yapılması mümkün bulunmaktadır.