Çekilme isteginde bulunmada ilgilinin mazeretinin araştırılması gerektiği
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen azami sureler kadar görevi terk eden memurun bu terklerinde kabul edilebilir bir mazeretinin olup olmadığının araştırılmasının gerektiği Hk.
657 sayılı Kanunun değişik 94 ncü maddesinin 1 nci fıkrasında "...Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde yazılı müracaat şartı aranmaksızın çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır/' denildiği, yine aynı kanunun değişik 125 nci maddesinin (E) bendinin (d) fıkrasında "özürsüz olarak bir yılda toplam 20 gün göreve gelmemek" durumunda ilgililer hakkında Devlet memurluğundan çıkarılma cezasının uygulanacağının hükme bağlandığı bilinmektedir.
Her iki hükmün, görevin terk edilmesi veya aralıklı olarak görevde devamsızlık gösterilmesi hallerini müeyyideye bağlayıp açık bir şekilde düzenlemiş olmakla beraber memurların idarece kabul edilebilir bir mazeretlerinin bulunması ihtimalini göz önünde tutan bir anlam ve muhteva taşıdıkları da gözlenmektedir. Bu itibarla yukarıda yer verilen hükümlerdeki süreler zarfında mazeretsiz olarak görevin terk edilmesi veya görevde devamsızlık gösterilmesi hallerinde idarece yapılacak işlemde tereddütü mucip bir husus bulunmamakta, ancak Kanunda belirtilen veya bunları da aşan süreler zarfında görevin bir mazerete binaen terk edildiği memurca beyan edilmişse idarenin takdir yetkisi çerçevesinde bu beyanı bir değerlendirmeye tabi tutması mümkün hatta gerekli görülmektedir. Bu değerlendirmenin mazeretin görevin terk edilmesini mazur gösterecek bir ağırlık taşıyıp taşımadığı ve memurun daha önceki tutum ve davranışları gibi konulan kapsayacağı tabiidir.
Bu mülahazalar ile durumu açıklanan memur hakkında da sağlık kurallarınca düzenlenen raporlar da gözönünde bulundurulmak suretiyle bir değerlendirme yapılarak sonucuna göre hareket edilmesi uygun mütalaa edilmiştir.