8 ay Araştırma görevlisinin memur kadrosuna naklen atanamayacağı

Üniversitede 8 ay süreyle 2547 sayılı Kanunun 33/c maddesine göre Uzman olarak görev yapan bir öğretim elemanının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre naklen atanamayacağına ilişkin


Kanun / Madde(ler) 2914 / 3 Tarih : 19/10/2005
Kaynak 24 sayılı bülten 16. sayfa

Üniversitede 8 ay süreyle 2547 sayılı Kanunun 33/c maddesine göre Uzman olarak görev yapan bir öğretim elemanının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre naklen atanıp atanamayacağı hususundaki talep incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ?Memurların Bir Kurumdan Diğerine Nakilleri? başlıklı değişik 74 üncü maddesinin son fıkrasında; ?13.12.1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 ncü maddesi kapsamına giren kurumlarla bu Kanuna tabi kurumlar arasındaki nakillerde de yukarıdaki hükümler uygulanır. Aynı Kanunun 4 ncü maddesi kapsamına giren kurumlarda çalışıp 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden, hizmete giriş dereceleri 36 ncı madde ile tespit edilen giriş derecelerinin üzerinde olanların ilk ilerleme ve yükselmeleri için kanuni bekleme sürelerine yukarıda yazılı dereceler arasındaki sürelere tekabül eden süre kadar ilave edilir.? hükmü yer almakta olup, 243 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 55 inci maddesi uyarınca 13.12.1960 tarih ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine yapılan atıflar 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesine yapılmış sayılmaktadır.
Ayrıca, aynı Kanunun değişik 54 üncü maddesinin son fıkrasında ise, ?Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz.? denilmektedir.
Diğer taraftan, 11.10.1983 tarihli ve 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanununun öğretim elemanlarının sınıflandırılmasına ilişkin 3 üncü maddesinin (c) bendinde, öğretim yardımcıları sınıfının araştırma görevlileri ile uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacılarından oluştuğu belirtilmiştir. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 33 üncü maddesinin (a) bendinde de, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacılarının atanmaları veya sözleşme ile görevlendirilmeleri; ilgili yönetim kurullarının görüşleri alınarak fakültelerde ve fakülteye bağlı birimlerde dekanın, rektörlüğe bağlı enstitü veya yüksekokullarda müdürlerin, rektörlüğe bağlı bölümlerde bölüm başkanının önerisi ve rektörün onayı ile en çok iki yıl için yapılacağı hüküm altına alınmış bulunmaktadır.
Yukarıdaki hükümlerin birlikte değerlendirilmesi neticesinde, 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren üniversitelerdeki akademik personelin, bu görevlerinde azami adaylık süresi olan 2 yıl kadar görev yapmış olmaları kaydıyla 657 sayılı Kanuna tabi olarak personel istihdam eden kamu kurum ve kuruluşlarına ilgili diğer mevzuat çerçevesinde naklen atanabilmelerinin mümkün olduğu, ancak, hizmet süresi 8 ay olan bir öğretim elemanının 657 sayılı Kanuna tabi memur statüsünde naklen atanmasının mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.