657'nin 108 nci maddesinin uygulanması

399 sayılı Kanun kapsamında sözleşmeli personel olarak istihdam edilen ilgiliye, Devlet memurları Kanununun 108 nci maddesi gereğince ücretsiz izin verilebileceği hk.


Kanun / Madde(ler) 399 / 58 Tarih : 01/11/1994
Kaynak 11 sayılı bülten 23. sayfa

İlgide kayıtlı yazınızda, Ofisiniz İstanbul Bölge Müdürlüğünde sözleşmeli personel olarak görev yapan........'e çocuğunun rahatsız olması ve kendisinden başka bakacak kimsenin bulunmaması sebebiyle 6 ay süre ile ücretsiz izin verilip verilemeyeceği hususunda görüş talep edilmektedir.

399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 58 nci maddesinin son fıkrasında, "Sözleşmeli personele ilişkin olarak bu Kanun Hükmünde Kararnamede hüküm bulunmayan hallerde, Devlet Personel Başkanlığının görüşü alınmak kaydıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümleri uygulanır." denilmektedir.

Bu hükme göre, sözleşmeli personel hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 nci maddesinin "Devlet memurunun bakmaya mecbur olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirme» veya önemli bir hastalığa tutulmuş olması hallerinde, bu hallerin raporla belgelendirilmesi şartıyla Devlet memurlarına, istekleri üzerine es çok altı aya kadar aylıksız izin verilebilir.

İstekleri üzerine; doğum yapan Devlet memurlarına en çok altı aya, yetiştirilmek üzere (bursla gidenler dahil) yun dışına gönderilen memurlarla, yurt içine ve yurt dışına sürekli görevle atanan memurların eşlerine en çok dört yıla kadar aylıksız izin verilebilir.

Yurt dışına yetiştirilmek üzere ve sürekli görevle atanan memurların eşleri bu haktan bir defadan fazla yararlanamazlar ve bunların dönüşlerinde, 72 nci madde çerçevesinde görev yerlerine bağlı olmaksızın atamaları yapılır.

Müsaade süresinin bitiminden önce mazeretini gerektiren sebebin kalkması halinde, memur derhal görevine dönmek zorundadır. Mazeret sebebinin kalkması halinde veya müsaade süresinin bitiminde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılırlar. (1)

Yukarıdaki fıkralara göre aylıksız izin verilenlerin bu süreleri (keseneklerinin ve karşılıklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartıyla) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir." hükmünün uygulanması uygun görülmektedir.

Bu durumda, ilgi yazınızda konu edilen personelinize, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108 inci maddesinin birinci fıkrası gereğince ücretsiz izin verilmesi uygun mütalaa edilmektedir.

(1) Sözkonusu fıkralardaki süreler, 6.7.1995 tarih ve 562 sayılı KHK'nin 3 üncü maddesi ile yeniden düzenlenmiştir.