Odaların 217 sayılı KHK nin kapsamında olmadığı

5590 sayılı Kanuna tabi olarak geçen hizmetlerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinin Ortak hükümleri gereğince kazanılmış hak aylığının tespitinde dikkate alınması ya da İlgililerin intibakında değerlendirilmesinin mümkün bulunmadığı Hk.


Kanun / Madde(ler) 217 / 2 Tarih : 20/06/1991
Kaynak 6 sayılı bülten 23. sayfa

Bilindiği üzere 8.3.1950 tarih ve 5590 sayılı Kanunun değişik 1 inci maddesinde Ticaret ve Sanayi odaları, ticaret odaları, sanayi odaları ve deniz ticaret odaları; üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmesini sağlamak mensupların birbiriyle ol a o ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplinini, ahlak ve tesanüdû korumak ve bu Kanunda yazılı hizmetleri görmek amacıyla kumlan Kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip meslek kuruluşlarıdır.? denilmekte 8.6.1984 tarih ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin (d) bendinde ise "Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının" mezkur Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamı dışında bulundukları ifade edilmektedir. Ayrıca 1.8.1987 tarih ve 115567-34/23689-18 sayılı 46 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde de sözkonusu Kanuna tabi Odalar ve borsalarda mesleki teşekküllerde geçen hizmetlerin, 657 sayılı Kanunun değişik 68/B maddesi gereğince yapılacak atamalarda dikkate alınmayacağı vurgulanmıştır.

Hal böyle olunca 657 sayılı Kanunun değişik 68/B maddesinin uygulanmasında dikkate alınmayan hizmetlerin kazanılmış hak aylığının tespitinde de nazarı itibare alınmayacağı düşünülmektedir.

Esasen Devlet Memurları hakkında yapılacak intibak işlemlerinin 657 sayılı Kanunun değişik 36 ncı maddesinde belirtilen usul ve esaslara göre yapıldığı bilinmektedir. Sözkonusu maddede belirtilmeyen hizmetlerin intibakta dikkate alınması ise zaman zaman çıkarılan geçici mevzuat hükümleri ile mümkün olabilmektedir.

Nitekim, 2595 sayılı Kanunun Geçici 9 ncu maddesi ve 241 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 15 inci maddesi ile getirilen geçici hükümler sonucunda; gerek 657 sayılı Kanuna tabi kurumlarda sürekli işçi statüsünde çalışanlarla sözleşmeli personelin ve gerekse 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren kuruluşlarda çalışan personelin memuriyete geçmeleri halinde sözkonusu hizmetlerin intibaklarında değerlendirilmesi sağlanmış ancak adı geçen meslek kuruluşlarında geçen hizmetler ise kapsam dışında tutulmuştur.

Sonuç olarak 5590 sayılı Kanuna tabi olarak geçen hizmetlerin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinin Ortak hükümleri gereğince kazanılmış hak aylığının tespitinde dikkate alınması ya da ilgililerin intibaklarında değerlendirilmesinin mümkün bulunmadığı, sadece emeklilik müktesebinin belirlenmesinde dikkate alınmasının uygun olacağı mütalaa edilmektedir.