KİT'lerde yıllık izin tespiti
399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki II sayılı cetvele tabi sözleşmeli personelin yıllık izin verilmesine esas hizmetin tespitinde söz konusu personelin hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmetlerinin esas alınmasına ilişkin
Genel Müdürlüğünüz emrinde sözleşmeli statüde çalışan, ancak daha önce belediye veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici işçi statüsünde çalışmış olan personelin yıllık iznin verilmesine esas hizmetinin tespit edilmesinde geçici işçilikte geçen hizmet süresinin dikkate alınıp alınamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünü talep eden ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere,399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin 21 inci maddesinde; ?Sözleşmeli personelden hizmeti 10 yıla kadar olanlara (10 yıl dahil) yılda 20 gün, 10 yıldan fazla olanlara yılda 30 gün ücretli izin verilir. Yıllık izin verilmesine esas hizmetin tesbitinde kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süreleri ile askerlik hizmeti gözönüne alınır. Bu şekilde hizmet süresi bir yıldan az olanlar ile kısmi zamanlı istihdam edilenlerden bir yıldan az süreli sözleşmeyapılanlara (yıl içinde memur statüsünden sözleşmeli statüye geçirilenlerhariç) yıllık izin verilmez. Yıllık izinler, teşebbüs veya bağlı ortaklığın uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Bir sözleşme döneminde kullanılmayan izinlerin müteakip sözleşme döneminde kullanılması mümkün değildir.? hükmü yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki II sayılı cetvele tabi sözleşmeli personelin yıllık izin verilmesine esas hizmetin tespitinde söz konusu personelin hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen fiili hizmet süreleri ile askerlik hizmetinin göz önüne alınması gerektiğinden, bahsi geçen personelin kamu kurum ve kuruluşlarında geçici işçi statüsünde geçen hizmet sürelerinin yıllık iznin verilmesine esas hizmetinin tespit edilmesinde dikkate alınması gerektiği düşünülmektedir.