KİT'lerdeki personele ilişkin çeşitli konulardaki mütalaa

1) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 ncü maddesinin (b) bendine göre çalıştırılan personel hakkında 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede hüküm bulunmayan hallerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre işlem yapılacağı Hk. 2) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 21 nci maddesi ile aynı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3/c maddesine göre sözleşmeli personelin yıllık izinleri düzenlenmiş bulunduğundan sözleşmeli personele yol izni verilmeyeceği Hk. 3) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 3/a ve 3/b maddelerine göre sözleşmeli olarak çalışan personele yemek yardımı yapılmayacağı Hk. 4) 2527 sayılı Kanuna tabi Türk soylu yabancıların T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilmeyeceği Hk. 5) Disiplin cezalanılın 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 60 ncı maddesi kapsamında bulunmadığından bu cezaların 29.1.1990'dan itibaren geçerli olacağı Hk. 6) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 43 ncü maddesinin (II) bendinin son fıkrasına göre atananlara yüksek olan ek göstergenin ödeneceği Hk.


Kanun / Madde(ler) 399 / 3, 12, 25 Tarih : 22/05/1990
Kaynak 3 sayılı bülten 92. sayfa

1- 399 sayılı KHK'nin 3 ncü maddesinin (b) bendinde, 1 sayılı cetvelde gösterilen personelin, bu kadrolarda sözleşmeli olarak da çalıştırılabileceği, bunlar hakkında sözkonusu KHK'de bel inilen hükümler dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerinin uygulanacağı öngörülmüştür.

399 sayılı KHK'nin 42, 22, ve 9 ncu maddelerinin Kirlerin genel idare esasları dışında yürüttükleri hizmetlerinde 3 üncü maddenin (c) bendi uyarınca akdedilecek bir sözleşme ile çalıştırılan sözleşmeli personel için düzenlenmiş bulunması sebebiyle, (1) sayılı cetvelde yer alan personel hakkında uygulanması mümkün bulunmamaktadır. Bu personel hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanacaktır.

2- 399 sayılı KHK'nin 21 nci maddesi ile sözkonusu KHK'nin 3 ncü maddesinin (c) bendinde belirtilen sözleşmeli personelin yıllık izin haklan düzenlenmiş olup uygulamanın bu madde hükümlerine göre yapılması gerekmektedir. 21 nci madde de yol izni öngörülmediğinden, bu personelin bu haktan yararlandırılması mümkün görülememektedir.

3-Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği'nin 4 ncü maddesinde, sözleşmeli olarak çalıştırılanların, yiyecek yardımı yapılan yemek servislerinde yemek yemeleri halinde, yemek bedelinin tamamının kendilerinden alınacağı belirtilmektedir. Bu sebeple, 399 sayılı KHK'nin 3 ncü maddesinin (b) ve (c) bendlerine göre sözleşmeli olarak çalışan personelin yemek yardımından yararlandırmaları mümkün bulunmamaktadır.

4- 2527 sayılı Türk Soylu Yabancıların Türkiye'de Meslek Ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu, Özel Kuruluş Veya İşyerlerinde Çalıştırılabilmelerine İlişkin Kanunun 7 nci maddesinde "Bu Kanuna göre kendilerine İzin verilenler, izin süresince, İkamet ve çalışma İle kanunların öngördüğü Türk vatandaşı olma şartından İstisna edilirler. Bunlar siyasi haklardan yararlanamazlar denildiğinden........... sigortalı olarak çalışan Türk soylu sözleşmeli personelin Emekli Sandığı ile ilgilendirilmesi mümkün bulunmaktadır.

5- 399 sayılı KHK'nin 60 ncı maddesinde ceza ile ilgili hükümlerinin kanunlaştığı tarihte yürürlüğe gireceği öngörülmüş olmakla birlikte...............belirtilen disiplin cezaları bu madde kapsamına girmediğinden disiplin hükümleri KHK'nin yürürlüğe girdiği 29.1.1990 tarihinden itibaren geçerli bulunmaktadır.

6-657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 43 ncü maddesinin (B) bendinin son fıkrasında Müşavir ve 1 nci dereceden Uzman unvanlı kadrolara atananlara, bu kadrolarda bulundukları sürece daha önce almış oldukları en yüksek gösterge üzerinden ödeme yapılacağı hükme bağlanmıştır. Bu sebeple, ........... ek göstergesi daha yüksek olan bir kadrodan Müşavir kadrosuna atananlara, yukarıda belirtilen hüküm uyarınca işlem yapılması gerekmektedir.