Çoğrafya bölümü mezunu
Fakültelerin Coğrafya Bölümünden mezun olanların Jeomorfolog unvanlı kadrolara atanabilmeleri için Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşünün alınması ve düzenlenen görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılarak başarılı olması kaydıyla mümkün olabileceği hk.
Kurumunuzda Tekniker kadrosunda çalışmakta olan _......'in Coğrafya Bölümü mezunu olduğundan bahisle ilgilinin Jeomorfolog kadrosuna atanıp atanamayacağına ilişkin ilgi yazınız incelenmiştir.
18.04.1999 tarih ve 23670 sayılı Rami Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 2 nci maddesinde söz konusu Yönetmeliğin kapsam dahilinde bulunan kurum ve kuruluşlarda çalışan devlet memurlarından müdür ve daha ah görevlere görevde yükselme suretiyle atanacaklar hakkında uygulanacağı; Ek I inci maddesinde kıranların aynı unvana veya bu unvanın bulunduğu aynı alt gruptaki diğer unvanlara veya daha alt unvanlara naklen atama yapabilecekleri; 15, Geçici 1 ve Geçici 4 üncü maddelerinde ise kurum ve kuruluşların kendi görevde yükselme yönetmeliklerini çıkarmaları hususu düzenleme altına alınmıştır.
30 12.1999 tarih ve 23922 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliğinin 2 nci maddesinde bu Yönetmeliğin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görevli bulunan personelin görevde yükselme niteliğindeki atamalarıyla ilgili hususları kapsadığı; S inci maddesinde Bakanlık personelinin 7 hizmet grubuna ayrıldığı ve her bir hizmet grubunda hangi unvanların bulunacağı; 6 nci maddesinde, S inci maddede belirtilen unvanlara atanabilmek için ilgililerin öğrenim düzeylerinin hangi düzeyde olması gerektiği , bu çerçevede Jeomorfolog kadrosuna atanabilmek için en az dön yıllık öğrenim veren fakülte veya yüksekokullardan mezun olmanın şart olduğu; 31 inci maddesinde ise Yönetmelikle hüküm bulunmayan hallerde Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.
2S47 sayılı Yükseköğretim Kanununun 43 üncü maddesinin (b) fıkrasında "Aynı meslek ve bilim dallarında, eğitim-öğretim yapan üniversitelerde, eğitim-öğretim, metod, kapsam, öğretim suresi ve yıl içindeki değerlendirme esastan bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazandan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması Üniversitelerarası Kurulun Önerisi üzerine; öğretmen yetiştiren birimler için belirtilen esasların tespiti Milli Eğitim Bakanlığı ik de işbirliği yapılarak, Yükseköğretim Kurulunca düzenlenir." hükmü yer almaktadır.
Bu itibarla, Coğrafya Bölümü mezunlarının Jeomorfolog unvanını kullanabilmelerine ilişkin Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşünün alınması ve düzenlenen görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılarak başarılı olması kaydıyla ilgilinin Jeomorfolog kadrosuna sunmasının mümkün olduğu mütalaa edilmektedir.